Skolavslutning i kyrkan eller inte?

I sonens skola - samma skola som storasyster också gått i i sex år - har man alltid haft skolavslutningen inför sommarlovet i kyrkan. Tvärt emot Skollagen faktiskt, men ändock med Skolverkets goda minne så länge ingen protesterat eller ifrågasatt det. Nu har det förbjudna skett. Examen i kyrkan har ifrågasatts av en förälder och efter mycket pustande från ledningshåll flyttades årets examen till skolans egna lokaler. Hurra, säger jag som aldrig riktigt har förstått varför vi använder kyrkan i dessa sammanhang eftersom prästen samtidigt passar på att predika så det står härliga till. (Han blir alldeles till sig i trasorna av att hela kyrkan plötsligt fyllts med folk. Han är väl ganska ovan vid situationen om man säger...) Låna kyrkan som lokal och ett "hej och välkomna till min arbetsplats" från prästen, men där räcker det. Jag går inte i kyrkan annars; varför ska jag tvingas sitta där och hyckla?

I går kom det en lapp hem från rektor. Nu har det utövats påtryckningar på denna stackars förälder så nu har vederböránde bestämt sig för att ta tillbaka sitt ifrågasättande och vips så ska vi vara i kyrkan igen. Veleri! Har god lust att avstå avslutningen helt och hållet. Nicke protesterade högljutt när ämnet kom på tal, så vi lär väl sitta där i år igen och se ut som skenheliga lamm hela högen.

God natt!

Nedräkning

I år går Jennie ur 9:an och mycket av det som görs just nu handlar om "sista gången". I kväll var vi på Ellös skolas vårshow. Med sång och musik samlas elever och lärare och bjuder in till en härlig show. En del år är bättre än andra och i år tror jag faktiskt att man nådde all time high. Det var sista gången som Jennie uppträdde på just den scenen och hennes Bonnie Tyler-låt rev ner långa och starka applåder. Mammas gumma är duktig!

Snart är det dags för lärarmiddag och avslutningsfest. Sista lektionen och sista allting på Ellös skola. Lite vemodigt tycker jag allt att det är, men Jennie bara längtar till något nytt och ser verkligen fram emot att få börja på gymnasiet.

Det är väl mamma som blivit sentimental på äldre dagar antar jag. Äldre förresten, visst är det konstigt att jag har en dotter som är mer än 16 år? Känner mig som knappt 25 själv. =)

Jag ser ljuset...

Nä, jag har inte gått och blivit frälst på gamla da´r. Det handlar mer om min jobbsituation. Jag ser ljuset i tunneln. Det verkar faktiskt finnas ett slut på denna jobbansamling jag drabbats av. Hallelulja! Idag finns det 3 MÅSTEN på listan. Om jag är i närheten av att ha hunnit fixa dem vid lunchtid, tänker jag ta mig en långlunch på altanen i solgasset. Det är jag värd! =)

image70   image71

Snart kan jag ägna tid åt att klappa på katten Selma och städning av kontor istället för enbart a r b e t e!

"Guuud, vad jag är trött..."

Var på Nääs Slott hela dagen igår där Jennie tävlade i dressyr. Gick hyfsat med knappa 62% och bara fyra platser från placering.

- Nästa gång siktar vi på rosett, mamma!

    (Klicka på bilderna för större bild)

Väl hemma igen var Nettan lite sömnig. Och kolla krullorna i manen! Så snygg (?) blir man efter att ha haft knoppar i manen ett knappt dygn! =)

image66

Att flaskmata ett lamm

Grannen har får. En väldig massa. Och den här helgen uppstod det kris hos fårfarmaren eftersom de skulle bort över helgen och insåg att det lilla lammet behövde flaskmatas tre gånger om dagen. Carlssons ryckte självklart till undsättning så nu matar vi Lilla Bä så det står härliga till. Och man kan verkligen inleda sin lördagsmorgon på sämre sätt än att sitta på knä i en solig och grön hage med ett litet ulligt lamm i famnen. Då är det gott att leva!

Flugsmälla - mitt nya arbetsredskap

Så har kossorna på ängen flyttat in för sommaren. Och med dem kommer flugorna. Jag gillar kor. De är söta och speciellt de kvigor som varje år brukar släppas utanför husknuten i den stoooora hagen vi har runt vår kulle där vi bor. Jag kan däremot klara mig utan flugorna som hänger med på köpet. Man brukar vänja sig efter någon vecka, men just nu arbetar jag med flugsmällan på lagom "ta tag i snabbt och smäll till-avstånd".

Man kan ju också stänag fönstret. men då hör jag ju inte fågelkvittret på utsidan och kvigornas mumsande. Det är ju trots allt försommar där ute! Lite får man tåla.

På söndag bär det av till Floda på dressyrtävling igen. Det ska bli jättekul. Den här gången är jag inte lika nervös som när vi skulle till Munkedal. Det enda jag är fundersam över är hur lång tid i förväg vi måste åka. Det är ganska långt till Floda, åtminstone med en hästtransport efter bilen.

Nåväl, det löser sig. Nu ska jag arbeta!

//

Får en ansvarsfull tonårsförälder vara trött?

I högstadiet där min dotter går har man av tradition alltid ordnat avslutningsfest för sjuorna och åttorna. Det har varit hemliga resor med aktiviteter, tävlingar av olika slag, disko och det hela har varit väldigt populärt. Avslutningsfesten för niorna brukar vara en mer separat historia och sedan ett par år tillbaka anordnar inte skolan denna utan det ligger på oss föräldrar, med barn i nian, att se till att det ordnas något. En trevlig tanke kanske men det uttrycks från skolledningen på ett vis som mest gör mig arg. De kräver i princip att vi gör något. Informationen - eller snarare kravbrevet - kom dessutom inte förrän i förra veckan och nu har föräldrarna börjat vakna och telefonen börjat ringa. Avslutningen är om tre veckor...

Är det ett hållbart argument att man är så trött så man helst vill gömma sig? Att orken är borta och att jag denna enda gång helst åker snålskjuts på några andra entusiastiska föräldrar som orkar engagera sig? Ge mig en konkret uppgift och jag löser den men jag varken orkar eller hinner sitta med i planeringsmöten och tycka en massa och vara social.

Får en normalt sett ansvarsfull tonårsförälder vara trött och helt enkelt begära en time out? Please..?

Investeringen är hemma!

Ny transport. Underbart. Har varit med till klubben idag och funkade alldeles utmärkt. Lite annan svängradie med en boggie märkte jag men jag lär mig väl att backa med precision med den här också efter ett tag. Övning ger färdighet! På söndag ska vi öva ända långt borta i Floda då Jennie och Nettan ska tävla dressyr igen. Blodad tand som sagt...

image65

//

Ute på natten?

Förresten. Hade en diskussion med en hästägandes väninna häromdagen. De har släppt sina hästar på bete sedan en månad och hon undrade varför i allsindar vi fortfarande hade våra kvar inne. Vi har alltid haft som riktmärke att när det håller sig kring 4-5 plus på nätterna, och har gjort det stadigt under åtminstone en vecka, då släpper vi för sommaren. Ibland har det hänt att vi släppt tidigare men då får man ju ha stenkoll på termometern och springa med täcken som ska av och på. Jobbigt. Då är det enklare att mocka tycker jag. Utsläppet för sommaren hos oss brukar normalt ske i början av juni.

Hästiga bloggvänner, hur gör ni?

//

Fryser och firat mamma

För ett par veckor sedan hade vi omkring 20 grader, strålande sol och rena medelhavskänningar här på Orust. Då tyckte maken att det var dags att stänga av värmen i vårt hus, vilket också gjordes. I helgen har det varit ett par plusgrader på nätterna och termometern orkar upp till ca 10 plusgrader på dagarna. I natt har det varit strax under nollan och vi vaknade till ett frostnupet trädgårdslandskap. Och ett svinkallt hus!
- Kan du inte sätta på värmen igen? undrade jag.
- Hinner inte, men det är bara att gå ner i pannrummet och sätta igång själv. Du trycker på blablabla och sedan vrider du upp bläbläblä. Glöm inte att kolla om blöblöblö går upp i temp för i såfall måste du också ställa om hejochhå.

Låter ju lätt som en plätt. Tror jag sätter på mig en tröja istället.

I lördags firade vi mamma som fyllde 60 i höstas. Alltså firade vi hennes 60 och ett halvtårsdag denna helg. Inledde med lunch hos brorsan med familj, åkte sedan till Skansens Gård utanför Uddevalla där vi red islandshäst, mamma, jag, Jennie och svägerskan. Mamma satt på en häst "på riktigt" för första gången i sitt liv så vi hade bokat en nybörjartur på en dryg timme. Kan ju vara lagom, tyckte vi. Men mamma tyckte att det gick lite lusigt och att töltsträckorna var ALLDELES för korta. =) Sedan hem till brorsan igen för poängpromenad, trevlig samvaro, dusch och barnvaktsöverlämning till stora syskon och kusiner. Sedan for vi vuxna iväg till Kvarterskrogen i Uddevalla och åt en god middag. En härlig dag in alles!

Söndagen blev lite mer avslagen. Man är inte van vid att lägga sig halv två längre. Och inte att dricka vin heller tror jag. Idag ska jag arbeta som en iller så det är väl bäst att jag börjar med det.

//

Mitt i natten

Så blev det mitt i natten igen. Och jag som lovat mig själv att inte bli sittande så här. Igen. Fick klart för mig i kväll att deadline på det projekt jag håller på med har flyttats fram en knapp vecka och det känns jätteskönt. Problemet är bara att jag ändå måste jobba efter den ursprungliga deadlinen eftersom jag bokat in a n d r a jobb därefter som då annars krockar med den nya deadlinen. Hängde ni med?

Knappt så jag hänger med själv. Tror jag går och lägger mig istället. Natti natti.


Någon där uppe måtte gilla oss

- Det här är sista gången vi använder vår gamla transport, sa jag till Jennie när vi var på väg in till ridklubben igår kväll. Jag hade de sista gångerna vi använt den, tyckt att den tappat stinget och kändes väldigt risig. Vi har gått över den och klämt och känt men allt verkar trots allt vara helt och rejält. Golvet är ju bara ett år gammalt och resten är helt. Ändå har jag skeptiskt tittat på baklämmen i någon vecka nu och igår tog jag beslutet att ställa av vår gamla Trane i väntan på att bromsarna renoverats klart på BOJ:en vi praktiskt taget har köpt.

Tio minuter senare lastar vi ut Nettan ur transporten på stallbacken på ridklubben. När hon har bakbenen på backen och frambenen kvar på lämmen kliver hon igenom med vänster fram. Jennie formligen tryckte ut hästen bakåt så att hon aldrig hann sätta ner foten ordentligt och det blev förmodligen hästens räddning. Det plus att vi alltid har rejäla transportskydd på henne. Jag tror inte ens att Nettan hann uppfatta vad som höll på att hända. Hon tyckte nog bara att det var ett vädligt konstigt sätt att bli utsläppt på.

Skärrade, är bara förnamnet på hur vi kände oss. Herre gud, vad hade kunnat hända?! Micael fick låna transport och komma och byta ekipage med oss så att vi kunde ta oss hem. Nettan var helt OK efter händelsen så ridlektionen genomfördes som vanligt.

Micael gjorde en snabb okulärbesiktning på hemmaplan av transporten och lämmen är hel och fräsch för övrigt. Ingen röta och absolut inte mjuk någonstans. Det är precis som om en fyrkantig lucka har öppnats under hästens hov, precis som en adventskalender typ... Usch. Nu väntar vi på den nya transporten!


En lycklig son och minst lika lycklig mamma

Vilken underbar eftermiddag och kväll Nicke och jag fick i fredags på Liseberg! Medelhavstemperatur i kombination med korta köer, skratt och en genuint lycklig son som bara njöööööt. Och hans mamma som - trot eller ej - också skaffade åkband och helt enkelt hängde med på Nickes villkor. Men jag kan inte nog beskriva hur tacksam jag är över att han är för kort för att åka bergochdalbanan Balder... =) Brukar annars nöja mig med att åka parkbänk...

image59  image60

image62  image64

  

Mycket nu...

Att ha ont i magen för att man är rädd att man tagit sig vatten över huvudet är inte roligt....


Tröttsamt och obehagligt

För en dryg månad sedan hade vi ovälkomna gäster i sadelkammaren, och då menar jag inte mössen. Någon idiot gick in och klippte sönder benskydd och sadelpadd och la nyckeln i en morgonfodringshink. Vi trodde väl längst innerst inne att det var någon som drev med oss på ett synnerligen tråkigt vis. Gömde nyckeln på annan plats och hoppades att det skulle räcka med det. Nu har någon varit där inne igen! Sönderklippta ridhandskar och ett sönderskuren/klippt schabrak i vårt skåp. Så himla obehagligt och nödigt!!! Måtte de inte ge sig på hästarna...

Nu är det en väldigt liten krets som vet vart nyckeln finns och det är ju det som gör att det känns extra obehagligt... Nytt lås och var sin nyckel får troligen bli lösningen på detta, för så här kan vi inte ha det! Nästa gång är det någon svindyr sadel som gjorts sönder eller ännu värre, någon häst som skadats. Faaan, kan inte folk låta bli andras grejjer!!


Vilse

- Hmmm, Amanda... Vet du åt vilket håll vi ska nu?
- Nä, Jag har igen AAANING. Jag har aldrig ridit den här vägen.
- Ajdå. Och många träd är det... Likadana ser de ut också. Inte bra.

Jennies klasskompis Amanda är delfodervärd på stora Ville i vårt stall och igår förbarmade sig denna 16-åring över tanten, dvs mig, och lät mig och Nettan följa med ut i skogen på en ridtur. Jag föreslog en väg som det var länge sedan jag red, men hade ingen tanke på att skogen inte skulle se ut som jag mindes den. Och lokalsinne kan jag knappt stava till. Spännande.

Jag slog en signal till dottern och försökte beskriva hur det såg ut. Hon har lokalsinne som en örn och hittar fram överallt.
- Men maaaaamma. Du är ju värdelös ju. Ta höger direkt efter gärdsgården så känner du nog igen dig.
- Ööööhhh, gärdsgård...? Ser typ bara träd... Många är dom också.

Vi var bara vilse tio minuter och red lite fel ovanpå det och fick vända, men till slut såg vi hästspår i skogen. Hurra! Vi följde dem och vips, så kände jag faktiskt igen mig. Det blev en lite längre tur än vad vi tänkt oss men det var en skön kväll och hem kom vi ju till slut. Stackars Amanda som hade bråttom hem för att plugga historia till mastodontprovet tjejerna har idag. Och så släpar tant Anna med henne ut i skogen och rider vilse. Det går utför med ungdomen. Det vill säga mig alltså. =)

Fast man kanske borde ändå?

Jag konstaterar att man nog borde ha gått och lagt sig i gårkväll iallafall. Betydligt tidigare än vad jag lyckades med. Mycket kaffe idag!


Man borde inte sova...

"Man borde inte sova, när natten faller på. Man borde se på stjärnorna, man borde vara två..."

Vill minnas att det där är en text som Evert Taube har skrivit. Och visst hade han rätt! Så här dags, en halvtimme före midnatt, är jag plötsligt som mest produktiv framför datorn. Helknäppt. Så egentligen borde jag inte gå och lägga mig nu. Tänk så mycket jag skulle få gjort om jag helt enkelt ignorerade mina sömniga ögon och istället fortsatte arbeta? Å andra sidan kommer jag i så fall att vara helt död i morgon så då får jag väl ingenting gjort. Jag tror jag går och ser på stjärnorna istället, i sängen. Där är man iallafall två, precis som i visan.

Natti natti!

Reklamation av garderober

Vad jag än tar ut ur garderoben så är det antingen:
A/ För trångt!
B/ Svart eller fult i största allmänhet
C/ Urtvättat och trist
D/ Har sett det förr (herregud, när köpte jag kläder sist egentligen? Det mesta i textilväg tycks inhandlas till barnen eller hästen...)

När det gäller storleksproblemet är jag övertygad om att det är fel på garderoberna. Allt tycks ju krympa där inne. Jag tror att en reklamation till HTH som en gång levererade dessa garderober till oss, vore på sin plats. Och varför i all sin dar är i princip ALLT i garderoben svart eller brunt?? Man kan ju bli deprimerad för mindre. Dags för klädröjning!! Vilken dag som helst ska jag ta tag i det. Tills dess sitter jag här i mysbrallan och slafströjan och tackar en högre makt för att jag har det så lyxigt att jag bara kliver över tröskeln från hallen in på mitt kontor. Den stackars brevbäraren som kommer farande på gårdsplan och tutar var och varannan dag och vill lämna post och tidningar (tack och lov inte "handtag, famntag, klapp eller kyss!", för han är ingen direkt skönhet, den rare skånske postiljonen...) undrar nog vad jag är för en slapp människa. Han har nog aldrig sett mig i normala kläder och med kammat hår... De dagar jag ser sådan ut är jag liksom inte hemma! =)

En bra dag

Flitens lampa lyser. Idag har jag fått gjort massor och än är dagen inte slut. Himlans bra. Ska nu iväg till Stenungsund för ett kombinerat jobböverlämnande, kundmöte och dessutom försöka komma ihåg att lämna in mina april-papper till revisorn. Ska också försöka handla på hemvägen.

Solen skiner, jag har gott om jobb och hästen har ledigt i dag. Kvällen ska ägnas åt tvätthögen och lite jobb tror jag. Och så ska jag mocka och kvällsfodra. På fredag tänker jag överraska sonen med ett Lisebergsbesök. Han får följa med på två småjobb direkt efter skolan och sedan åker vi till Göteborg för att hälsa på en kompis som ställer ut på Trädgårdsmässan på Liseberg. Det ska bli kanonväder och det är dags att ha en mysdag med Nicke, så det passar fint.

//

Ny favvoplats

Mitt nya kontor är underbart tycker jag. Härligt att få en egen plats att ha sina pinaler på. Det verkar dock som om fler i familjen tycker likadant. Om min arbetsplats alltså. Här sitts det och görs läxor, månadens räkningar, spelas spel, pratas i telefon, surfar, msn:ar...

image58Den goda moderns taktik funkade...

Lördag förmiddag
- Har du avanmält mig till clear rounden i morgon?
- Nej, tänkte ringa nu.
- Ähh, du kan väl vänta lite. Jag funderar...

Lördag lunch
- Tror du att jag hinner lära mig programmet tills i morgon?
- Vi kan ju åka bort till stallet senare och se vad du kommer ihåg så får du väl känna efter hur det känns?
- Okej, bra idé. Så gör vi.

Och naturligtvis lärde sig ungen det nya LC:1-programmet på en halvtimme. Så i morse stod jag och knoppade man för första gången i mitt liv. En spännande upplevelse som fortfarande känns i fingrarna. Fast Jennie påstod att en del knoppar mer påminde om hemmorojder. Dumma unge. Som väl var så var det ju inte mina knoppar som skulle bedömas utan Jennies och Nettas ritt, vilken gick alldeles strålande!! 69,26% och rosett. Om det varit tävling hade de vunnit klassen. Jag blir så jäklans stolt!!!

Nu ska jag packa böcker som maken ska ha med sig till Posten i morgon. Jobbigt att driva bokhandel också... (www.kontorsboken.se)

God kväll!


Övar på att vara god mor

- Hur ska du göra på söndag med den där clear rounden på klubben. Ska du vara med?
- Nja, jag vet inte. Det är ju ett nytt program och jag hinner inte lära mig det på en dag mamma.
- Men det var ju det dressyrprogrammet du började plugga in innan du kom på att du skulle tävla LC:2 först. Tror du inte att LC:1 sitter kvar i huvudet?
- Kanske, men jag är lite trött....

Det är nu jag övar på att vara en g o d  m o r  och inte hetsa min dotter bara för att JAG tyckte att det var så himla roligt igår på tävlingen. Helst vill jag vråla till ungen: NU ÅKER DU TILL KLUBBEN FÖR DU ÄR ANMÄLD OCH JAG VILL BASKE MIG SE ATT DU RIDER BRA SOM F-N!

Istället säger jag milt:
- Ja, du gör precis som du vill. Åk du till fotbollen så pratar vi mer om detta i morgon. Hej hej.

Jag är en god mor. Jag är en god mor. Jag är en god mor. Jag är en god mor....

=)

PS: resultatlistan från igår har publicerats på nätet. De blev 23:a av 41 startande. Tycker jag definitvt är VG!


Oh så duktiga de var!

I natt har jag sovit gott. Nu är det över. Tävlingarna igår gick riktigt bra och med tanke på att det var Jennies och Nettans första "riktiga" tävling  så är vi helnöjda. Vi var förväntansfulla och glada igår morse när vi åkte till stallet, hästen hade skött sig exemplariskt under natten och varken sovit i bajs eller pillat upp sina knoppar, så vi åkte en halvtimme tidigare än vad vi egentligen hade tänkt, och då hade vi ändå tagit till med rejäl marginal. Vilken tur att vi gjorde som vi gjorde...   För när vi kom till tävlingsplatsen visade det sig att de låg en aaaning före i tid.... Den preliminära starttiden vi fått hade ändrats från kl 13 till strax före 12! Hur fasen kan man räkna så helfel!!! Hästen stod då kvar i transporten så jag ilade ner till bilen och försökte att inte verka hysterisk när jag sa att vi nog ska ta och lasta ur nu.... =)   

    

Det blev lite stressigt och framridningen blev väl sådär men det såg fint ut ändå. Tyvärr "dog" hästen inne i ridhuset i kombination med att hon blev lite rädd och spänd för dressyrstaketet i början men det vi hade haft problem med under veckan och tränat på, funkade problemfritt och hennes ökade trav var helt otrolig. Procenten blev väl inte skyhöga men med tanke på att det var första gången vi var iväg och vårt mål bara var att få allt att klaffa så är vi jättenöjda. Och de var så fina så jag blev alldeles varm i hjärtat.  

Bilden nedan är tagen alldeles efter avslutad ritt. Nettan har bajs på hela bakbenen. Hon blev så rädd när hon skulle ut ur ridhuset så hon hoppade och bajsade på en gång. =)

image55

Vi åkte hem innan hela startfältet var klart men det såg ut som om de skulle hamna någonstans i mitten av listan. Inte illa i ett startfält på 41 starter tycker jag.

Idag är jag barnvakt och försöker arbeta samtidigt. Vi får väl se hur bra det går... =)

 

RSS 2.0