Att bokföra

När jag startade mitt företag för snart sju år sedan (herregud vad tiden går fort!!!) skötte jag all min bokföring själv. Låter kanske inte så märkvärdigt men för en som var varnad för streck i matte på gymnasiet och som orsakade panikångest hos sin företagsekonomilärare på samma skola, så var det STORT att sitta där med debet och kredit. Jag drabbades faktiskt av en pluggbacill för nio-tio år år sedan och läste 15 poäng företagsekonomi på högskolan på distans. Utan de kunskaperna, och min kära kompis Ing-Britt, som besitter fantastiska kunskaper inom det mesta, hade jag stått mig slätt.

Men när jag sedan för några år sedan gick och köpte mig en Internet-bokhandel blev det plötsligt lite mycket papper att hålla ordning på. Vaddå varulager och annat konstigt? Sedan dess lejjer jag bort all bokföring. Utom makens. Maken och hans bror driver ett handelsbolag tillsammans och den bokföringen sköter då lilla jag. Funkar fint.

- Så duktig jag är egentligen! tänkte jag stolt igår när jag konterade för det vilda och räknade moms som om jag aldrig hade gjort annat. Lyfte på ett papper och hittade verifikatet på den för året nyinköpta traktorn. Som ska skrivas av. Hur?

Hur konterar man en avskrivning???

Jag gav upp för dagen och åkte till ridklubben istället. Mycket roligare. Nettan skötte sig exemplariskt och jag var nöjd med min egen insats också. Jag var superfokuserad hela tiden och fick till slut ordning på dagens övning som var öppnor på volten. Nyttigt!

Nu ska jag hämta en balja kaffe och leta reda på kurslitteraturen från distanskursen i företagsekonomi. Jag har ett mycket svagt minne av att det stod något om såna där avskrivningar där... =)

//

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Bra koll hos Lindex

Äntligen en klädkedja som förstår sig på hur man som kund i ett provrum känner sig; förvirrad och nollkoll. Hos Lindex får man nu hjälp i sina kval att hålla isär klädgalgarna:Det fanns fyra krokar in alles med olika märkning som exempelvis "passar perfekt, måste ha" och liknande.

Det gillar jag!

Idag är jag administratör. Och det är ungefär lika roligt som det låter men ack så nödvändigt.

//
Läs även andra bloggares åsikter om Lindex, provrum

Återfallsförbrytare i smyg

Jag har en bekännelse att göra. Jag törs avslöja den enbart för att jag är ganska säker på att maken inte läser min blogg. Han vet ju knappt hur man får på datorn så det känns tämligen riskfritt. =)

När vi köpte ny tvättmaskin för ett par år sedan lovade jag dyrt och heligt att ALDRIG tvätta hästgrejjer i denna MYCKET dyra och FINA och FRÄSCHA tvättmaskin. Ooohhh nej då. Det skulle jag ALDRIG göra!

Här kommer avslöjandet: Just nu snurrar tre grimmor, femtioelva benlindor och två schabrak i maskinen. Igår tvättade jag ett stalltäcke, ett fleecetäcke och fyra transportskydd. Och det värsta är att det ju inte är första gången. Nehej då. Man är väl återfallsförbrytare? Någon gång varannan månad ungefär händer det sig som så att den rara och lögnaktiga hustrun smyger hem med lite av varje från stallet som behöver tvättas. Och vem orkar - och kommer ihåg! - att ta med sig leriga täcken och annan hästig smutstvätt till ridklubbens tvättmaskin? Inte jag. De stora vinter- och regntäckena får helt inte plats i maskinen här hemma, så de får sin säsongsrengörning i den stora maskinen på ridklubben, men allt annat...

Det går väl an att smyga undan några benlindor och ett schabrak i tvättstugan, men att smyga med ett stort hästtäcke kräver kunskaper utöver de vanliga. Jag har utövat en viss teknik som går ut på att lägga allt i stora IKEA-påsar, spana ordentligt innan jag tar ut dem ur bilen och sedan kasta mig in i huset, helst bakvägen så att det inte finns en möjlighet att han ser. Sedan gäller det att SNABBT få in täcket i tvättmaskinen... Samma procedur fast baklänges när grejjerna ska tillbaka till stallet.

Igår undrade maken iochförsig hur det kunde komma sig att det hängde så mycket hästgrejjer på tork i pannrummet?
- Har ni så dålig tork i stallet så du måste ta hem allt nu för tiden? Förresten, det är ju flera dagar sedan det regnade?
- Öööhhhhh hmmmmm, mjae....

Jag vill ju inte ljuga så jag bara log. Han gick på det. Igen.

//

-------------------------
Projektrapport: -2,3 kg
-------------------------

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Lördagsrapport

Familjen har ägnat lördagen åt klinkersletning till utbygget, inköp av fotbollsskor till dottern (slank visst ner tio par sockar till maken också), lunch på McDonalds samt biobesök. De två sistnämnda punkterna var sonens val och något som vi skulle ha gjort för väääääldigt länge sedan. Det var bara att gilla läget.Så nu har hela familjen Carlsson tittat på LasseMajas Detektivbyrå och Kameleontens hämd. Lite lagom mysigt fast kanske inte de vuxnas förstahandsval. Men sonen var nöjd och satt där och mumsade på sina popcorn och undrade hur det skulle gå för polismästaren.

Charmig film fast passar egentligen ännu bättre för lite yngre barn. Vi skulle egentligen ha sett Discodaggarna som hade premiär igår, men det hade inte ens kommit till Uddevalla ännu. Kasst.

Nu ligger vi som utslagna degisar i varsin soffa. I morgon står det häst på schemat. Ska ta med mig Nettan och åka in till klubben och rida igenom både henne och mig ordentligt. "Energi" är nyckeordet för morgondagens dressyrträning! =)

//
Läs även andra bloggares åsikter om klinkers, bio, lassemaja, rida

Besök i "på gång-korgen"

Idag har Siri bestämt sig för att min brevkorg märkt "på gång" är en trevlig sovplats. Det är lite jobbigt när jag ska försöka fiska fram dagens arbetsuppgifter som då alltså hamnar UNDER en sovande katt. =)// Läs även andra bloggares åsikter om katt

Arbetskamrat eller goskudde?

Jag har fått en ny kollega. Ja, ny och ny. Hon har bott i huset i flera år, men sedan ett par dagar tillbaka så verkar hon ha flyttat in på mitt kontor. Hon är något närgången och protesterar om jag inte bryr mig om henne. Då kan det hända att hon lägger sig på tangentbordet. Nyss började hon leka med min mobiltelefon. Låtsades att det var en råtta tror jag.

Det bästa med min nya kollega är att hon är väldigt gosig. Ibland när jag får hjärnstopp och skrivkramp, kan jag klappa på min lilla hårboll en stund och VIPS återfår jag krafterna.

Alla borde ha en egen liten Siri på sitt skrivbord!

   


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Även Obama blir nervös. Trodde jag.

Jag liksom många andra höll ögonen på Obama i går när han svor sin 35 ord långa presidented. Visst kändes det förtröstansfullt att han stakade sig? Denne mäktige man drabbades av nervsvikt och fick svårt med språket. Han är mänsklig. Det gillar jag.

Sedan får jag höra att han tydligen inte alls stakade sig utan att det var Högste domstolens chefsdomare John Roberts, som bluddrade till det och inte läste så som eden skulle sväras. Då blev Obama lite trött, och väntade ut Mr Roberts, så att det skulle bli rätt. För lyssnarna lät det dock som att han stakade sig.

Kolla själv här.

Idag ska jag arbeta intensivt och hårt.
Amen.
//

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

"Sjuk?"

Det har sina nackdelar att bara gå över en tröskel för att komma till jobbet. Ofta tar jag med mig morgonens kaffekopp in till datorn för att "bara läsa lite mail". Lika ofta blir jag kvar. I pyjamas, håret på ända och oborstade tänder. Jag bor på landet och har således lantbrevbäring. Det innebär bland annat att så fort jag har paket som inte går ned i brevlådan, kör den snälla brevbäraren upp till mig och tutar. Vår ordinarie brevbärare har vant sig vid min utstyrsel. Hon blir inte längre chockerad av min utstyrsel och mitt utseende. Idag hade hon en vikarie...

- Oj, är du sjuk? sa hon medkännande och lämnade över posthögen.
- Öööhhh, njaeeee. Eller jo, det är jag, sa jag för enkelhetens skull.


Sedan tassade jag upp till huset igen och försökte se sjuk ut.

I morgon ska jag ut i verkligheten och jobba. Har två jobb inbokade så då måste jag inte bara klä på mig och borsta tänderna utan även lägga lite make up och kamma mig. Jobbigt. =)

//

brevbärare, sjuk

Med laddade batterier

Det har varit en fantastiskt innehållsrik och batteriladdande helg! (För den icke hästintresserade föreslår jag att du scrollar neråt och istället börjar läsa längre ner mot slutet. Alternativt hoppar över detta inlägg. =)

I torsdags åkte jag och frilanskompisen och den för tillfället englandsbaserade Annika till ytterligare en RIDSPORT-frilans, Åse som bor i trakterna kring Falköping. På plats fascinerades vi storögt av de 40-talet islänningarna i sina stora hagar och Åses så oerhört charmiga gård Ullstorp Sörgården där hon bedriver sin verksamhet med inackordering av hästar i lösdrift uppfödning, träning och försäljning av islandshästar. Åse, som dessutom är C-tränare och B-instruktör för islandshäst, bjöd på en ridlektion och sedan en tur ut i skog och mark. Underbart! Tölt är en skojjig gångart! Kvällen ägnades åt matlagning, vindrickning och godistillverkning.

   
Åses hund Eloi gillade min säng...                               Godistillverkning kl 23.30 torsdag kväll.

Nästa morgon for trojkan till Trosa och Tidningen RIDSPORTs medarbetarträff. Där slog vi våra kloka huvuden ihop med ett trettiotal likasinnade. Inspirerande, roligt och nyttigt. Kalas på kvällen där världsproblemen löstes utan större ansträngning. Fantastiskt god mat och trevligt sällskap. Här finns bildbevis som vi dock avstår från att publicera... 

 
 
Vi mötte Milton i Trosa...                                 Annika på morgonpromenad i Trosa.

Efter en lång och härlig sovmorgon och en kortare promenad i Trosa, packade vi in oss i bilen igen och for på islandshästsclinic i hos Ia Lindholm och Denni Hauksson strax utanför Malmköping. Ia och Denni är välkända i islandskretsar med bland annat SM-guld, NM-guld och VM-guld på meritlistan. Här presenterades vi för en fantastisk anläggning som för dagen bjöd på både solsken och bitande kyla. Det nya vackra ridhuset fylldes och alla kom vi för att lyssna till OS-ryttaren, hopp- och dressyrtränaren och numera även grenledare för hoppningens Young Rider; Pether Markne

   
Pether Markne in action.                               Två djupfrysta RIDSPORT-medarbetare.

Fantastiskt att se honom hålla en "öppen lektion" för Denni som red sin söta "Disa från Hocksbo" och vi fick höra att vardagsridning minsann inte är så sexigt. Fniss. Efter Denni fick vi se den begåvade Juliette Ramel på 15-årige halvblodshingsten Melvin C. Lärorikt och inspirerande. Vill du läsa mer om clinicen så har Åse gjort ett mycket bra referat på sin blogg.

Djupfrysta (det var SKITKALLT på läktaren efter en stund, trots långkalsonger och snyggve-mössa!)  men nöjda lämnade Annika och jag Malmköping och Åse - som tog sig hem för egen maskin - och påbörjade vår resa hem mot västkusten och våra respektive öar. Annika som var webbredaktör denna helg, använde sig av sin simultankapacitet och sitt mobila bredband, och jobbade en stund mellan Laxå och Uddevalla. Hurtigt!

 
Webbredaktör in action under färd.

Släppte sedan av Annika på Tjörn och for vidare hem till familjen som faktiskt verkade ha saknat mig lite grann. Undrens tid är inte förbi! =)

Idag har jag, inspirerad av min nya idol Pether Markne - guuuud vad du tjatar om honom!!! säger Jennie - släpade jag iväg både Jennie och häst till manegen på ridklubben för ett dressyrpass. Jag red och Jennie fick grooma. En helt schysst fördelning tycker jag. =) Och minsann om det inte gick riktigt bra också!

Nu har vi kommit hem från en "kom som du är"-middag hos ena Kicki-kompisen. En allt igenom skön helg. Det ska till och med bli riktigt roligt att jobba i morgon. Det ni!

//
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Husmorssemester

Förr fanns det något som hette Husmorssemester och något åt det hållet åker jag på i morgon. HERREGUD SÅ SKÖNT DET SKA BLI! Ska till Trosa och RIDSPORT på fredag men mellanlandar tillsammans med Englands-Annika i Falköping hos Åse redan under torsdagen. Massor med islandshästar, prat och skvaller, god mat och vin. På hemvägen ska vi på islandshästsclinic och ridhusinvigning. Härligt!!

Och för den som undrar så har jag inte sålt familjen. Ännu. De har skärpt upp sig idag. =)

Och en speciell hälsning till farbror PA. Jag tackar för tipset om kattoaletten! Ska ta det under övervägande. Har du provision..? =)

//
Läs även andra bloggares åsikter om husmorssemester, ridning, islandshäst, kattoalett

Ledsen

Varför känns det som om jag alltid ska vända ut och in på mig själv för att Företaget Familjen ska fungera? Varför måste jag alltid rucka på mina egna planer för att någon annan i familjen "måste" något? Det är då jag blir martyr;

"Men visst. Jag kan väl sitta och jobba i natt eller så. Och tvätta, packa och förhöra läxor samtidigt som jag handlar mat och ordnar så att någon tar hand om hästen och att ledighetslappar fylls i och fan och hans moster."

Jag har inte varit medveten om hur mycket jag curlat den här familjen. Nu är det slut på det.

//


Läs även andra bloggares åsikter om martyr, curla

Jag är hungrig!

Tycker att mitt viktprojekt fungerar förvånansvärt smärtfritt faktiskt men idag är jag hungrig. Hänger antagligen ihop med att jag är trött. Kom i säng sent igår kväll och vaknade av någon outgrundlig anledning klockan två på natten och kunde inte somna om. La mig i soffan tillsammans med en halvkass bok och där någonstans slocknade jag. Väcktes av maken kvart i sex. Nu känner jag mig lite nanig i hela kroppen.

Hade morgonjouren i stallet i morse och lyckades med konststycket att få två glada ponnyer på rymmen. Tröttsamt. Obegripligt hur snabba de kan vara när de sätter den sidan till. De blev infångade igen efter fem minuter så ingen skada var skedd men det är en obehaglig känsla att se två galningar i yster galopp fara iväg i morgonmörkret. Usch. Det kändes desto bättre när de stod på rätt sida stängslet igen.

//

vikt, hunger, häst

Luftigt steg

Visserligen vet jag att det är viktigt med ett stort och luftigt steg hos den häst som är framavlad för dressyr, men igår var det kanske onödigt mycket luft under hovarna på min "dressyr-Nettan". Sex ekipage gav sig av ut på en "lugn och stilla skrittpromenad". Det var i allafall så vi marknadsförde det hela. Att det blåste 10 sekundmeter missade vi...

Tänk så mycket spännande det finns att se och uppleva under en timmes ritt! Fladdrande ensilageplast, både osynliga och osynliga spöken bakom viftande träd, folk med hundar, JÄTTEfarliga brevlådor som står och flappar med sina lock för att inte tala om alla dessa URLÄSKIGA soptunnor!! Och som grädde på moset två varulvar (minishettisar) i en hage som antagligen skulle ätit upp Nettan om hon inte hade skuttat förbi dem sidledes och halvt backande. När hon började blanda in halvstegringar i detta valde jag att sitta av. Då hade redan ett par av de andra i gänget gjort detsamma. Det är skönt att promenera! =) De enda som höll sig på mattan i princip hela vägen var den stoooora shirehästen som var ute för första gången sedan i september och Kicki-kompisens unghäst. Coola killar!

Idag har jag nackspärr, fast i axeln liksom. Fick det igår när jag mockade. Det är lite synd om mig tycker jag nog. Sitter här med en varm vetekudde över axlarna och drömmer om dotterns massage. Hon är duktig på det!

Projektrapport: Minus 1,7.

Nu ska jag arbeta!

//

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Jakten har inletts

Först tänkte jag hålla tyst. Men va 17, jag kan väl lika gärna berätta. Kanske blir pressen och därigenom även motivationen större då? Mitt nya ställe på nätet heter www.viktklubb.se. Och i onsdags började jag. Jakten på kilona har inletts. Det får väl ta en stund men ner måste jag. Det handlar om hälsan. Jag tar ett kilo i taget. Förhoppningsvis blir det många på ett år.

Wish me luck.Varför...

.... lägger jag alltid min dörrnyckel i bilen? Varför tar jag sedan extranyckeln och lägger där också, bara för att jag är för lat för att gå ner till bilen och hämta min egen när jag ska låsa om mig? Varför stoppar maken sin dörrnyckel i fickan? Varför ställer maken in sin bil i garaget? Varför låser maken sedan garaget? Och - framförallt - VARFÖR åker sedan maken iväg med MIN bil??????

Resultat av dagens nyckelkaos: Jag är strandsatt! Blötsnön vräker ner på utsidan och jag inser väl någonstans varför maken tog min vinterdäcksförsedda bil istället för sin egen med sommardäck, men det hindrar ju inte att jag tycker lite synd om mig själv just nu. Framförallt ska det bli spännande att se hur jag:

1. Tar mig till stallet för att mocka innan jag
2. Ska på lunchmöte i Stenungsund 3 mil bort för att direkt därefter
3. Åka till vår ridklubb för att ge lite datasupport.

Min förhoppning är att jag kan få maken att komma hem och byta bil och lämna tillbaka lite nycklar. Utsikterna är förhållandevis goda eftersom han glömde sin lunch här hemma. Hihi.

//
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Stängningsdagar

Jag har full förståelse för att skola och fritids måste stänga ibland för att personalen ska kunna sitta i lugn och ro och planera verksamheten eller kompetensutveckla sig. Naturligtvis har de all rätt i världen att göra det. Men kan någon förklara för mig varför skolan där sonen går alltid lägger en sådan dag den första naturliga "riktiga" arbetsdagen på en termin?? Det är många arbetsgivare som ruskar på huvudet. Och jag förstår dem. Det rör till det! Jag undrade innan jul varför årets planeringsdag för lärarna lades idag, den 7 januari, när de flesta i verkligheten faktiskt började jobba i måndags, på klämdagen, eftersom möjligheten till ledighet trots allt varit ovanligt lång i år. Oj oj oj. INGET bra förslag, är väl ett milt uttryck. Att rucka på lärares lovledigheter är uppenbarligen omöjligt och heligt. Amen.

Idag jobbar jag således några timmar på förmiddagen, medan mina kära små barn mornar sig i soffan. Sedan ska jag vara en god mor och bullmamma. Framåt kvällningen återtar jag positionerna som hästtjej och packar in Nettan i transporten för årets första ridlektion. 

Den initierade bloggläsaren minns att vi ridit Nettan på hacakmore, dvs bettlöst, i nästan tre månader pga sår i mungipan. Vi satte in ett väldigt snällt bett i munnen på henne kring jul igen och det höll i en dryg vecka. Vid hoppkursen som Jennie var med på strax innan nyår, kortade instruktören upp sidostyckena rätt rejält och då sprack det igen. Den här gången på båda sidorna. (Här skulle man kunna tänka sig en massa fula ord...) Nu är det bettlöst som gäller fram till sportlovet igen och sedan får vi ta proffshjälp med att hitta ett bett som funkar. Och så INTE korta upp sidostyckena igen, oavsett vad andra säger. Jag blir smått galen på detta.

Nu ska jag sköta min bokföring. Viktiga grejjer minsann! =)

//
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En blöt historia

Nyårsaftonen blev synnerligen blöt. Men inte riktigt på DET viset även om det inmundigades både champagne och vin. Var hos Kicki-kompisen på andra sidan ön där det bjöds på trerätters, kaffe och vedeldad tunna med 39 grader i vattnet och 7 minus i luften. Jag har badat mycket tunna i mitt liv men det här var en riktig höjdare! Vi gick i baljan vid 22-snåret och klev inte ur den förrän framåt 02.30. Eftersom ingen ville gå ur det varma vattnet hade vi lite dålig koll på exakt när tolvslaget var, så för säkerhets skull firade vi några extra gånger. Fniss.

        
Kl. 02.30 090101.                  Russinfot efter 4,5 timme i badet...

På nyårsdagen vaknade vi till gnistrande solsken och rimfrost. Ute vid baljan syntes spår efter nattens firande och vi fick börja med att bryta loss våra "badmössor" från backen. Har ni sett en stelfrusen toppluva någon gång? De ser rätt kul ut. Tog en härlig promenad i vinterlandskapet och smög oss hem fram på dagen via mina föräldrar för att hämta sonen. Hemma hos oss hittade vi tre fnissiga tjejer som ägnat förmiddagen åt att städa vårt hem efter dotterns nyårsfest. Alla nöjda och glada och inte ett spår av annat än coca cola. Undrar om hon tror att vi är dumma på riktigt...?

Nu längtar jag efter lite vardag. Och så vill jag ta bort tomtarna. Har börjat smygavtomta hemmet. Maken tycker nämligen att man ska ha jul i huset åtminstone till tjugonda Knut. Jag vill ha bort allt den 1 januari.... Vi satsar på en kompromiss. Advenstljusstakarna brukar få stå kvar en bra bit in i januari men allt annat ska bort. Nu vill vi ha vår!!!

Gott nytt år till er alla!


Läs även andra bloggares åsikter om ,

RSS 2.0